internationale vrouwendag 2023


Bijeenkomst 8 maart 2023 in de Chocoladefabriek terugkijken? Ga naar: https://www.chocoladefabriek.tv

Auteur Jutta Chorus te gast in de Chocoladefabriek tijdens Internationale Vrouwendag.


Op woensdagavond 8 maart organiseerde het Gouds Vrouwennetwerk, het Streekarchief Midden-Holland en de Bibliotheek Gouda een avond over het verleden, heden én de toekomst van de vrouw. De traptribune was volgeboekt maar de avond was ook te volgen via een livestream op https://www.chocoladefabriek.tv.


Alma's dochters
Erna Staal, interviewde schrijfster Jutta Chorus over haar in november 2022 verschenen boek Alma's dochters: vijf levens in de schaduw. Hierin vertelt zij het levensverhaal van vijf vrouwen die in de schaduw van hun echtgenoten opmerkelijke levens leidden. Het zijn de voormoeders van haar 92-jarige kennis Lili Veenman, woonachtig in Rome en weduwe van filmmaker Fons Rademakers. Uit een oud koffertje kwam een schat aan brieven, dagboeken en foto's aan het licht. Lili's overgrootmoeder Alma Bimmermann (1853-1948) is de stammoeder in het boek. Daarna volgen de levens van Lili's grootmoeder, moeder en haar twee tantes Sylvia en Elly Brandt Buys. Deze vrouwen waren pioniers op allerlei terreinen: de letteren, de journalistiek en de film. In één meeslepende familiegeschiedenis haalt Jutta Chorus deze vijf bijzondere vrouwen uit de schaduw.
Zij vertelde met behulp van een powerpoint- presentatie, hoe het boek tot stand is gekomen.


Discussie en woordkunst
Na de pauze ging vrouwenhistorica Nicole Teeuwen met het publiek in discussie over de hedendaagse en de toekomstige positie van de vrouw.

De jonge Goudse woordkunstenaar Noa Heddergott – finalist bij Goudse stadsdichtersverkiezing 2022- maakte speciaal voor deze avond drie indrukwekkende gedichten over het verleden, heden en toekomst. Met dit laatste gedicht sloot zij een zeer geslaagde avond af.

Deze avond werd mede mogelijk gemaakt door GoudaPot 

2020 Gouds Vrouwennetwerk | Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.