Internationale Vrouwendag 2021

Internationale Vrouwendag 2021

Het liefst hadden we net als voorgaande jaren deze dag samen uitbundig willen vieren. Maar helaas, door de coronamaatregelen zat dat er niet in.

Als alternatief hebben we filmpjes opgenomen waarin sterke Goudse vrouwen vertellen wat voor hen het belang is van Vrouwendag en van een vrouwennetwerk.

En daarnaast hebben we een fietsroute uitgestippeld langs een dertigtal omgedoopte vrouwenstraatnamen - want de verhouding mannelijke en vrouwelijke straatnamen is nog lang niet in evenwicht. We hebben onze eigen bordjes over de bestaande bordjes heen gehangen. Op een aantal plekken gaven enthousiaste vertelsters uitleg over de betreffende bijzondere vrouw. 

Fotogalerij Straatnaamactie 2021

Fotogalerij vrouwen in onze 8 maart filmpjes

.

Het belang van een vrouwennetwerk

Het liefst hadden we net als voorgaande jaren op 8 maart een groot feest georganiseerd, zodat we deze bijzondere dag samen kunnen vieren. Maar helaas, zolang we door de corona-maatregelen met slechts 2 mensen bij elkaar mogen komen, zit dat er niet in. 

Wat we wél konden doen was een tweetal filmpjes opnemen. In het eerste filmpje vertellen de dames waarom zij het belangrijk vinden dat er in Gouda een vrouwennetwerk is. 

Sterke Goudse vrouwen

Daarnaast hebben we een filmpje opgenomen waarin sterke Goudse vrouwen vertellen wat voor hen het belang is van Internationale Vrouwendag en het thema van 2021: Invloed met Impact. Ook komen hier mooie persoonlijke verhalen aan bod.


De filmpjes zijn gemaakt door Ron en Wil van het Toverlint.

.

Hartini van Rijssel brengt een ode aan Paulien van Deutekom

Onze fietstocht leidt op 8 maart 2021 voor Internationale Vrouwendag langs bijzondere Goudse vrouwen.

Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: De Sportlaan wordt voor deze dag omgedoopt in de Paulien van Deutekomlaan.

Haar hartsvriendin, violiste Hartini van Rijssel, maakte voor deze gelegenheid dit liefdevolle, indrukwekkende filmpje.

Paulien Ilse Maria van Deutekom-van der Kooi (4 februari 1981 − 2 januari 2019) was een Nederlandse schaatsster. In 2008 werd ze wereldkampioene allround.

Zij woonde als kind in Gouda en startte haar schaatscarrière bij schaatsclub Gouda. Haar doorbraak was in 2005 toen zij zich kwalificeerde voor de Nederlandse kampioenschappen afstanden in Heerenveen. In 2007 veroverde ze de zilveren medaille op EK allround in Berlijn. Op 12 maart 2008 werden Paulien en Kramer uitgeroepen tot schaatser van het jaar en op 14 maart 2008 werd zij in haar woonplaats Gouda gehuldigd vanwege haar gouden medaille op de WK allround in Berlijn. Ze werd tevens benoemd tot ambassadeur van de stad.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Paulien_van_Deutekom

https://paulienvandeutekomfoundation.nl/doel/Invloed met Impact
Dat is het thema van 8 maart 2021

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Deze dag wordt al meer dan 100 jaar gevierd door vrouwen over de hele wereld. De dag staat in het teken van solidariteit onder vrouwen, het opkomen voor de rechten van de vrouw en het zorgen voor verbetering van de levens van meisjes en vrouwen.

Internationale Vrouwendag verbindt vrouwen uit verschillende culturen en leeftijdsgroepen. Oma's, moeders, tante's, buurvrouwen, dochters en kleindochters vieren deze dag gezamenlijk. We zijn solidair met elkaar en proberen andere vrouwen naar grotere hoogtes te brengen. Niet je afkomst, maar je toekomst is wat telt! De dag is steeds een combinatie van serieuze kwesties (een thema) en feestelijkheden (het vrouw-zijn vieren).

Gouda, stad van stroopwafels, kaas, plateel, couscous, kaarsen en het prachtige stadhuis op de markt, is een stad met inwoners van diverse religies en culturen.

Aanmelden voor de fietstocht?

gouds.vrouwennetwerk@gmail.com

2020 Gouds Vrouwennetwerk | Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.